MAROKO

  

  1. MAROKO - OD VREVE KAZABLANKE I MARAKEŠA DO PUSTINJSKIH OAZA MIRA

Maroko - zemlja malog princa, berbera, aragana, kamila, začina, prijateljski raspoloženih ljudi, sunca,  nepregledne pustinje i planinskog lanca Atlas.
Maroko je zemlja koja će ispuniti očekivanja, čak i onih najzahtevnijih. 
Poznato je da je ova Kraljevina stekla nezavisnost 1956. godine i da su prvi doseljenici bili Berberi, da i dalje traje hladni rat oko Zapadne Sahare i da  je zemlja puna kontrasta, ali se ova zemlja mora čuti, doživeti, iskusiti i osetiti uživo.

  

Putovanje započinjem u Kazablanci, ekonomskom i turističkom centru Maroka. Smeštena je na obali Atlantika, zbog čega je prijatna mediteranska klima u ovom gradu podložna jakim uticajima klimatskih kretanja sa okeana. Kazablanka je najveći grad i važi za grad glamura i odlične zabave. Ona je i poslovni centar Maroka sa bogatim kulturnim nasleđem. Glavna atrakcija Kazablanke je džamija Hassan II. Ova džamija je treća po veličini u svetu i ima najveći minaret. Sagrađena je nakon proglašenja nezavisnosti Maroka. 

  

Nakon prvobitnog susreta sa severnom Afrikom, nastavljam svoje putovanje ka Marakešu - crvenom gradu. Pronalazim smeštaj u marokanskom riadu „Tres Cuores“ . Riad ili dar su tradicionalne marokanske kuće, smeštene u medinama tj. u starom delu grada koji je ograđen zidinama i u sebi krije bezbroj uličica gde se nalaze, pijace, istorijske građevine, veliki broj malih zanatskih radnji, kao i takozvni sukovi ili bazari. Preporuka je da se bar nekoliko dana odsedne u već pomenutim riad-dar kućama, jer ćete na taj način osetiti autentičan duh Maroka i življenja unutar medina. Ovo su živopisne i slikovite građevine koje obično imaju u svom središnjem delu baštu ili vrt sa limunom, pomorandžama i drugim biljkama i cvećem. Takođe često imaju i bazen ili fontanu u sredini i najčešće nemaju prozore na spoljašnim zidovima, tako da ćete biti potpuno zaštićeni od buke i svih spoljašnjih uticaja. Tu možete doživeti čarobne večernje sedeljke na terasi sa pogledom na Marakeš, ispijanje tradicionalnog čaja od nane, koji se servira i sipa u čašu sa visine i koji je neverovatnog ukusa i mirisa. Možete uživati i u ukusu tradicionalnih marokanskih jela, kao što je kus kus i nezamenljivi tažin - jelo od mesa sa povrćem i marokanskim začinima. spremljeno u zemljanoj činiji, po kojoj je dobilo i ime. 

  

Riad u kom smo odseli imao je i hamam, što je zasigurno bilo jedno od zanimljivijih iskustava ovog putovanja.  Odveli su me u malu suvu i toplu prostoriju nalik na kupatilo ili manju saunu sa tušem i česmom. Nakon kratkog vremena dolašla je žena sa limenom kanticom i koji minut kasnije krenula da mi ispire telo, te nanosi slojeve raznoraznih sapuna, masti i pilinga od arganovog ulja, soli i začina. Uz sve to ide takođe pranje kose i masaža glave. Pri kraju tretmana osećate se preporođeno, a posle masaže je osećaj zena ravan pogledu na raznobojne peščane dine pustinje u Maroku. Nakon ovog iskustva jasno je zašto su arapski narodi očuvali tradiciju javnih kupatila i zašto se redovno prepuštaju toj vrsti opuštanja. 
U Marakešu treba obavezno posetiti Palatu El Badi, koju je podigao sultan Ahmed al Mensur u čast pobede nad Portugalcima i koja u bukvalnom prevodu znači ’neuporediva’, što je navodno i bila u prošlosti, kao i palatu El Bahia, koja je izgrađena za vreme velikog vezira Ahmeda ben Musu. Naziv El Bahia znači ’prelepa’ i smatra se za najlepše zdanje marokanske arhitekture sa kraja 19. veka. 

  

Prilikom šetnje ovim živopisnim gradom videćete džamiju Kutubija sa minaretom visokim 70 metara, što je ujedno i najviše zdanje u Marakešu, jer je zakonom zabranjena izgradnja iznad ove visine, kako bi džamija ostala najupečatljivija građevina. Jedno od najposećenijih mesta u Marakešu je svakako vrt Mažorel, koji se nalazi u novom delu Marakeša, izvan zidina medine. Francuski slikar Žak Mažorel bio je botaničar amater, te je kupio ovaj kompleks početkom 20. veka i uređivao ga sa posebnom predanošću i ljubavlju. Kasnije je modni dizajner Iv Sen Loren slučajno otkrio i kupio zdanje, koje je iznova oživelo i očuvalo sećanje na ovog poznatog slikara. Tu se danas nalazi hotelski kompleks, živopisan vrt, prodavnica suvenira poznatog modnog dizajnera i muzej berbera, gde se možete upoznati sa drevnim načinom življenja ovog prvonaseljenog naroda na marokanskom tlu. 
Nikako ne smete propustiti odlazak na glavni marakeški trg po imenu Džema El-Fna, čiju je  atmosferu maltene nemoguće opisati ili fotografisati, kao ni ovekovečiti svu tu vrevu, ukuse, mirise i boje. Tu je uvek ogromna gužva, prepliću se biciklisti, pešaci, motoristi bez ikakvog reda i pravila.                  
Na ovdašnjem bazaru možete naći raznovrsnu robu, od garderobe, začina, kože, posuđa do raznovrsnog svežeg voća i povrća. Preporuka je da ne pristajete na prvu ponuđenu cenu, već da se bezobzirno cenkate. Na kraju ćete svakako preplatiti kupljeno, ali barem ste pokušali.  Takođe se možete slikati sa zmijama, koje mame zvukovi instrumenata, možete dekorisati ruke kanom ili će vam proricati sudbinu iz dlana, gledati u karte, i sve to i naplatiti. Preporuka je da na ovom trgu poručite neki od sveže ceđenih sokova (Maroko je zemlja pomoronadži i citrusa) ili da posetite neki od čuvenih restorana, gde ćete imati neponovljiv pogled na čitavu medinu, crvene krovove i konstantni metež živopisnog Marakeša.


Sledi trodnevno putovanje do pustinje Mercuga preko Ait-Ben-Haddou-a i Ouarzazata. 
O lepotama marokanske pustinje u nastavku reportaže.

KONTAKTIRAJTE NAS!
Za više informacija pošaljite e-mail na: info@travelnavigator.rs