Santorini

  

Santorini, od davnina poznat pod imenom Tira, je zasigurno jedno od najlepših ostrva na svetu. Neprocenjiv pogled, lepota vulkanskih ostrva koja ga okružuju, zalazak sunca u moru boja i odsjaja, koje možete posmatrati satima dok uživate u vinu sa vulkanskog tla i kikladskim specijalitetima, je nešto što ne možete na isti način doživeti na drugih mestima.         
Vulkan Santorinija je jedan od svega nekoliko aktivnih vulkana na evropskom tlu i sadašnji izgled celo ovo područje duguje upravo vulkanskoj aktivnosti. I sada se iz grotla vulkana oseća vreo vazduh koji struji i meša se sa mirisima Mediterana. 

  

Fira je glavni grad Santorinija, pozicioniran na oko 260 metara iznad nivoa mora, sa predivnim pogledom na ceo zaliv, Kalderu i ostrvo Nea Kameni. Idući rubom Kaldere uživaćete u predivnim prizorima i uz dominirajuće nijanse bele, plave i zlatne, put vas vodi onoliko daleko i brzo koliko želite.
Pešačka staza koja povezuje sva mesta na ovom delu ostrva je veoma duga, ali je teško stati, jer svaki novi korak pruža novo i nezamenjivo iskustvo, nov pogled, nov doživljaj. Posle Fire naići ćete na mesta na nešto višoj nadmorskoj visini - Imerovigli i Firostefani, ubedljivo najbolje tačke za posmatranje zalaska sunca. Stazom koja vodi kroz ova mesta, povremeno presecajući hotele i privatne posede, možete da se šetate i nekoliko kilometara, a da pogled ne odvajate od plavo belih kuća, divnih restorana sa pogledom na zaliv i Kalderu i krstarećih grdosija koje ostrvu s mora svakodnevno prilaze. 

  

Najizdržljiviji mogu ovom stazom produžiti skroz do Oie, pitoresknog mesta na kraju ove strane ostrva, koje u celosti izgleda kao umetničko delo, gde su se kuće stopile sa okolnim stenama i gde su na neverovatnim mestima izgrađena prava mala arhitektonska čuda. Oia gleda delom na Kalderu, a delom na otvoreno more sa druge strane ostrva, a pogled sa najisturenijeg dela ovog mesta je spektakularan. Smatra se da je to jedno od najslikanijih mesta na svetu.              
Ovaj deo ostrva je upravo onaj sa slika i razglednica koje dobijete kad u pretragu ukucate ime Santorini. 

  

Ostrvo ima i drugu stranu, manje spektakularnu, stranu vulkanskih crnih plaža (mada ima i onih sa belim i crvenim peskom), tradicionalnih mesta, vinskih puteva i vinarija, sa zanimljivim gradićima gde se belina kuća u kikaldskom stilu prožima sa crnom i zagasito pepeljastom bojom zemlje na kojoj su građene. Tu su Kamari, Akrotiri, Messa Vouno, Pyrgos, Karterades, Emporio, Ammoudi, Finikia, Perissa, Perivolos, Megalochori, Mesaria i Monolithos, sa značajnim arheološkim nalazištima u okolini. Ovo je strana ostrva na kojoj se nalaze i najlepše plaže, mada kupanje nije prioritet za posetioce Santorinija i u Grčkoj ima mnogo lepših mesta za posetioce željne lepog mora i kupanja. 

  

Santorini je poznat i kao vrhunska destinacija za venčanja, jer samom ambijentu ne treba mnogo dodati da bi cela svečanost izgledala spektakularno.    KONTAKTIRAJTE NAS!
Za više informacija pošaljite e-mail na: info@travelnavigator.rs