Milos

  

Ostrvo u jugozapadnom delu Kiklada, jedinstvenih krajolika nastalih usled davne vulkanske aktivnosti, neobičnih stenovitih formacija, neverovatnih boja i brojnih predivnih plaža. 
To je ostrvo drevne civilizacije, dom Venere Miloske (koja se nalazi u muzeju Luvr u Parizu).   

  

Vulkansko poreklo današnjeg Milosa reflektuje se na veliki broj termalnih izvora, pećina i geoloških formacija okolo ostrva. Ostrvo ima i brojna značajna arheološka nalazišta kao što su ranohrišćanske katakombe, iskopine jednog od najznačajnijih naselja iz egejskog bronzanog doba u Filakopiju, a jedna od zanimljivosti je i muzej (Mining Museum Milos) u kojem se vidi 11.000 godina stara istorija ovdašnjih minerala.   

  

Na ostrvo Milos ulazite kroz jedan od najvećih prirodnih zaliva na Mediteranu, uplovljavajući u luku Adamas, simpatično mestašce ušuškano na kraju zaliva. Pogled odvlači velika crkva izdignuta iznad luke na centralnom trgu, a uz samu rivu niže se lanac restorana, butika i poslastičarnica. Poslastičarnica Alyki nudi izvanredan izbor kolača i sladoleda, uz najtraženiji i najbolji „mille foglie“ na ostrvu i šire. 
Nekoliko kilometara iznad Adamasa, u brdovitom predelu ostrva nalazi se glavni grad ostrva Plaka, ranije dobro utvrđeno mesto, sa čije se tvrđave i crkve iznad mesta pruža neverovatan pogled na zalazak sunca preko velikog zaliva. Plaka je malo mesto kikladske arhitekture
, sa mnoštvom prelepih fasada, uskih i slikovitih uličica, restorana i butika sa vrlo interesantnom ponudom. Tu su mnogi originalni suveniri, slikarske i fotografske radionice, muzej peska, etnografski muzej, divni restorani sa lokalnom kuhinjom, izvrsne poslastičarnice gde možete probati jedinstvenu pitu od lubenice, grčku baklavu ili sorbe od limuna. Plaka je i središte kulturnih dešavanja na ostrvu. Inače ovaj grad je osnovan u srednjem veku, nakon što se na ostrvu pojavila epidemija kuge, pa se iz ranijeg središta ostrva u današnjem mestu Zefiria, stanovništvo preselilo u dobro utvrđenu i zatvorenu Plaku.

  

Između ostalih zanimljivosti na ostrvu svakako treba obići i Poloniju, Tripiti i Klimu, uz obaveznu posetu rimskom teatru i katakombama (između Tripitija i Klime). Amfiteatar je restauriran, a očuvani su i brojni artefakti iz tog vremena, dok su katakombe sa svojim brojnim podzemnim prolazima zapravo izuzetno dobro očuvano ranohrišćansko groblje sa ukupno pet komora i dugim prolazima (procenjena dužina oko 185 metara). Na istom mestu je pronađena i Venera Miloska, čija se replika nalazi na samom ulasku u lokalitet, kao i u arheološkom muzeju.   

  

Posebnu draž Milosu daje raznovrsnost i brojnost njegovih plaža. Slabo razvijena ostrvska infrastruktura, retka naseljenost i relativno mali broj hotela, doprinosi umnogome da se očuva ova netaknuta priroda, da se održi organska proizvodnja i endemske vrste. Zapadni deo ostrva čak nema ni asfaltirane puteve kojima bi mogli prići brojnim prelepim plažama, pa je možda najbolja opcija da se jedna po jedna obilaze brodom. Obzirom da na ostrvu ima preko 70 prelepih plaža, teško ih je baš sve posetiti. Bar za vreme jednog boravka na Milosu. Možda je to i presudan razlog što se ljudi vraćaju ovom ostrvu.
Svakako su najposećenije plaže Sarakoniko, Mandrakia, Firopotamos, Papafragas i Platiena na severoistočnom delu ostrva, zatim Agatia, Triades, Agios Joanis, legendarna Kleftiko, koja podseća na tajlandske plaže. Na južnom delu ostrva svakako treba posetiti poznate plaže sa termalnim izvorima u pesku na plaži i pod vodom, prevenstveno Paleohori i Agia Kiriaki, gde u najboljem ribljem restoranu na ostrvu „Široko“ pripremaju ribu umotanu u foliju u vrelom vulkanskom pesku na plaži. Treba biti oprezan čak i u vodi, jer je na termalnim izvorima temperatura vode koja izlazi u mehurićima veoma visoka i miriše na sumpor, pa je vidljiv žuto-narandžasti pojas oko svakog izvora. Iz tog razloga i pesak na ovih nekoliko plaža sadrži u sebi mnoštvo boja i oblika i izgleda nestvarno.
Ovo ostrvo ima neverovatan prirodni potencijal koji se može meriti sa najlepšim svetskim destinacijama i zato treba uživati u njemu dok ne bude komercijalizovan.KONTAKTIRAJTE NAS!
Za više informacija pošaljite e-mail na: info@travelnavigator.rs