KRALJEVINA OČARAVAJUĆE LEPOTE

  

Kada bi zadatak bio opisati Jordan u jednoj rečenici, ona bi glasila ovako: Jordan, zemlja dobrih ljudi, čarobnih zalazaka sunca, najlepših pustinja na svetu, zemlja svetskih čuda. 

- Putovanje s benefitom

Putovanje do Akabe možete započeti iz Beograda udobnim jutarnjim letom Turkish Airlinesa do Istanbula. Tamo će vas dočekati najveći aerodrom na svetu, novi i neverovatni ‘Istanbul Havalimani’. Smešten neposredno ispod Crnog mora, pleni svojim prostranstvom, ali i najsavremenijim arhitektonskim rešenjima i lepotom. To je ceo jedan mali grad sa kompletnim asortimanom usluga: od mesta za dolazak, odlazak i transfer putnika, koji se odvijaju začuđujućom lakoćom (obzirom na njihov broj i frekvenciju), do veoma zanimljivog i pažljivo dizajniranog prostora za šoping, sa  odličnom ponudom restorana i višestrukim mogućnostima da se čovek opusti, zabavi ili odmori.

Obzirom da je nastavak leta do Akabe tek u kasnim večernjim časovima, pruža vam se prilika da skoknete do Istanbula, očaravajućega grada na dva kontinenta, koji može mnogo toga da vam ponudi. Imate na raspolaganju desetak sati i možete se opredeliti za obilazak Aja Sofije ili Plave džamije, zaviriti u Topkapi saraj, opšte-poznati i možda i najveći muzej Turske ili Dolmabahče palatu, rezidenciju sultana nešto  novijeg datuma. Ili da samo prošetate mostom na Bosforu, Kapali čaršijom, Egipatskom pijacom začina..i ručate u jednom od najboljih restorana svetski poznatog kuvara Nusreta. 

  

AKABA

Posle izuzetno lagane procedure na aerodromu u Akabi, ne možete a da ne zapazite učestale mere obezeđenja, što je prisutno i u ostatku zemlje. Može se desiti da pasoš pokažete veliki broj puta, ne samo na aerodromu i u hotelu, nego i na kontrolnim punktovima na putevima koji vode ka unutrašnjosti zemlje. Pre ulaska u Akabu pruža se pogled na predivan Akabski zaliv i granični pojas sa Izraelom, čiji se grad Eilat nalazi na drugoj strani zaliva. Kontrast roze kamene pustinje i morskog plavetnila dopunjen je belinom modernih građevina, zelenim krošnjama palmi i užurbanom vrevom automobila. 

Od smeštaja možete birati оd nekoliko superluksuznih lanaca hotela, do onih skromnijih, privatnog smeštaja ili iznajmljivanja stanova. 

U obilazak Akabe možete da krenete u svako doba dana, bez bojazni da ćete imati bilo kakvih neprijatnosti. Mere bezebnosti su na visokom nivou, kao i u celoj zemlji. Domaćini su vrlo komunikativni, ali i ljubazni, često će vam se obraćati bez nekog posebnog povoda. Svakako treba prošetati modernim delovima grada, ali duh ovog naroda čuvaju stare pijace, prepune robe i ljubaznih trgovaca, kao i tradicionalni restorani u kojima morate probati lokalne specijalitete.

Ukoliko ste u nekom od poznatih hotela u Akabi, verovatno ćete uživati na plažama koje su uređene po najvišim svetskim standrdima i pripadaju samo hotelskim gostima. Inače u obalnom pojasu Jordana van Akabe (ukupna dužina obale Jordana je oko 12 km) možete posetiti i poznatu  plažu Berenis (10 km od centra Akabe) do koje čitavog dana voze šatl busevi ili iz luke brodski taksi. Na ovoj lokaciji smešten je i jedini ronilački centar Jordana, sertifikovan od strane Nacionalne geografije, sa međunarodno priznatim diplomama. Brodovima se sa ove plaže možete otisnuti i na veličanstveni koralni greben Jamanieh.

Akaba prestavlja idealno polazište za obilazak ostalih turističkih znamenitosti Jordana, pre svega Petre i pustinje Wadi Rum (Jordanski zlatni turistički trougao). Tu su brojne turističke agencije koje organizuju ture do ovih mesta, ali i taksisti koji su više nego raspoloženi za sve vrste dogovora. U principu ukoliko vas je troje-četvoro, više vam se isplati da na ceo dan uzmete taksi, koji će vas odvesti do odredišta i naravno, čekati do povratka. Moguće je i usputno zadržavanje po vašoj želji.

  

PETRA – jedno od 7 svetskih čuda

Nakon što vidite Petru, sve destinacije koje ste dotad obišli, izgledaće manje lepe. 
Naći ćete se na planeti na koju dosad niste kročili, u svetu koji je koliko drevan, toliko i očaravajući, ne znajući da li pre da napojite oči lepotom ili da ovekovečite prizore slikom i snimkom. 
Petra je i više nego zasluženo uvrštena na UNESCO-vu listu svetske baštine, a nastala je još u antičko doba, kada je bila glavni grad Nabatejaca. Tu su grandiozne helenističke građevine uklesane u stene, ali i ostaci vodovodnog sustava koji se napajao iz planinskog potoka. 

Na izlasku iz kanjona koji s istoka ulazi u kotlinu Petre, nailazi se na, verovatno najpoznatiju građevinu Petre, Khazne al-Firaun (riznica). Fasada ove 40 metara visoke građevine  je bogato dekorisana korintskim stubovima i reljefima. Izgrađena je u prvom veku pre nove ere i prema predanju čuva blago jednog faraona u džinovskoj urni, pa je cela građevina dobila naziv “riznica”. 
Izlazeći na zaravan naići ćete na relativno dobro očuvan rimski amfiteatar iz 1. veka naše ere, sa oko 4000 mesta za posetioce, koji je takođe isklesan u steni, a zatim na tzv. kraljevski zid sa monumentalnim grobnicama u kamenu. 

Ne osećajući noge zbog lepote koja vas magično privlači, prećićete kilometre, a da nećete primetiti. Zastanete, udahnete, gledate, slikate, sednete…pa se upitate gde ste i postoji li vreme. 
Alternativa ovom pešačenju je prevoz malim kočijama koje vuku magarci, jahanje na kamilama i na kraju na najstrmijem delu, na magarcima. Doživaljaj je i jedno i drugo, u oba slučaja bićete srećno umorni. 
Svakako je savet da idete do kraja puta, do poslednjeg hrama, Ad Deir, (manastir), koji je veličanstven. “Manastir” je jedna od nalepših i najvećih građevina Petre, visine od gotovo 50 metara i širine 47 metara. Izgrađen je u 2. veku naše ere, za veme vladavine kralja Rabela II. Jedno vreme je korišćen kao hrišćanska crkva, pa odatle potiče naziv “manastir”.

Usput ćete naići na beduine koji prodaju razne sitnice i suvenire po izuzetno povoljnim cenama, pa je svako bolje da ih kupite ovde, nego u gradu gde su višestruko skuplji. Kod lokalnih beduina možete pronaći sve, od dragog kamenja do predivnih tkanina, posuđa, suvenira, lekovitog bilja i krema.

  

Wadi rum - ružičasta pustinja

Sledeća destinacija za koju treba odvojiti vreme je ružičasta pustinja Wadi rum (od Akabe udaljena oko 60-tak kilometara). Arapi je zovu “Dolina Meseca”. 

Naseljena mnogim ljudskim kulturama još od praistorije, pri čemu su mnoge, uključujući Nabatejce, ostavljale svoj trag u obliku slika na stenama, grafita i hramova. 
Snimci Wadi Ruma u Lorensu od Arabije iz 1962. godine pokrenuli su jordansku turističku industriju. 
Popularne aktivnosti u pustinjskom okruženju uključuju kampovanje pod zvezdama, jahanje arapskih konja, planinarenje i penjanje među masivnim kamenim formacijama.
Tura kroz pustinju započinje džipovima, koji lagano klize veličanstvnim peščanim dinama, prolazeći pored veoma neobičnih stenovitih brda. U nekom trenutku počne da vas opušta ta puder boja peska, mesečev pejzaž i neprocenjivo lep zalazak sunca. Tišina i osećaj vanvremenskog biće vaši pratioci na ovom putu. Možete da svratite na čaj u šator kod retkih beduina ili u neki od pustinjskih kampova kojih ima sve više i sve su bolje kategorije, da se okrepite, odmorite, osetite život u punoj lepoti. 

   Jordan može da pruži još mnogo toga. Obilazak glavnog grada, Amana, obližnjeg Mrtvog mora, pregršt lepih razglednica i osećanja, ali o tome u sledećoj reportaži iz ove predivne bliskoistočne zemlje.KONTAKTIRAJTE NAS!
Za više informacija pošaljite e-mail na: info@travelnavigator.rs