ZELENA OAZA RAJSKOG OSTRVA USRED INDIJSKOG OKEANA

  

MAURICIJUS

Mauricijus -  ostrvce u južnom delu Indijskog okeana, naizgled blizu obalama jugoistočne Afrike, ali ipak dovoljno daleko da očuva svoju posebnost.

Kada posle dugotrajnog leta iz Evrope slećete na ovo ostrvo, prvo što uočite su nepregledne zelene šume u središtu ostrva i plataže čaja, vanile, šećerne trske, uz kolonijalne zgrade izuzetne lepote. 
Dočekaće vas blaga klima, u periodu evropske zime vrlo prijatna, ali ne preterano vruća, s mogućnošću da malo pljusne svakog dana. 
Ostrvo je okruženo koralnim grebenom, delimično isprekidanim na jugu, a plaže i lagune unutar grebena su zadivljujuće. Idući obalom od jugoistoka do severozapada proći ćete bezbroj predivnih plaža, sa puderastim belim peskom i bogatom florom koja se nadvija nad samo more. Ostrvo je bogato vodom, otuda i bujna vegetacija koja se proteže duž celog puta. 

  

Lokalno stanovništvo čine pretežno Indusi, mada su zbog nekadašnjih kolonijalnih ekspedicija bili veoma izloženi holandskom, francuskom i engleskom uticaju (ostrvo je bilo pod upravom ovih kolonijalnih sila). Otuda na ostrvu veoma skladno žive pripadnici nekoliko veroispovesti i ovde nikada u istoriji nije bilo verskih ratova. Kolonijalni uticaj je vidljiv na svakom koraku, od arhitekture do upotrebe jezika i tradicije. Obzirom na raznovrsno poreklo stanovništva ostrvo je uzbudljiv spoj različitih kultura.
Bez obzira gde ste smešteni, za kretanje po ostrvu najkomfornije je uzeti taksi koji plaćate na dan (oko 50-70 evra) i vozač će vas odvesti na ture u unutrašnjost ili duž obale. On vam je na raspolaganju ceo dan, a veoma su ljubazni i nije im teško da vam pokažu sve što vas zanima

ŠTA VIDETI.. 

Prirodne lepote u unutrašnjosti ostrva su mnogobrojne. Potrebno je nekoliko dana da obiđete tropske rezervate sa retkim vrstama životinja, predele netaknute prirode, klisuru Crne Reke (Black River), jezero u krateru vulkana čija se voda smatra svetom, predele zemlje „u sedam boja“ - Chamarel . 
Ovo poslednje je prirodni fenomen, radi se o relativno malom području peščanih dina koje čini pesak od sedam boja: crvene, smeđe, narandžaste, zelene, plave, ljubičaste i žute. A ono što je još fascinantnije je činjenica da ako pomešate obojenu zemlju ona će se opet odvojiti u slojeve različitih boja. Geolozi još uvek ispituju ovu pojavu. 
Na kilometar i po od šarenolikih peščanih dina nalazi se i fascinantni vodopad visine 95 metara, a okružen je pravom egzotičnom džunglom.
Klisura Crne reke najveći je nacionalni park na Mauricijusu, poznat po svojim vodopadima, vidicima i planinarenju. Nacionalni park se nalazi u  brdovitom jugozapadnom delu Mauricijusa i prostire na površini od oko 7000 hektara. Ovde možete da otkrijete prirodno nasleđe Mauricijusa u punom sjaju, a u isto vreme ćete biti u jednoj od najređih šuma na svetu. U njemu se nalazi oko 311 vrsta autohtonih biljaka i endemičnih cvetnica i 9 vrsta ptica (koje se mogu naći samo na Mauricijusu). 

  


Nemojte propustiti da odete na plantaže čaja, gde uz degustaciju možete da kupite najrazličitije vrste čajeva i začina koji se ovde proizvode. To su predeli neverovatne lepote, opuštajuće zelene boje i predivnih mirisa. 
Ništa manje lepe nisu ni plantaže vanile, mirisnog začina, koji ovde možete veoma povoljno kupiti u raznim oblicima i fazama prerade. Tu su i stare, ali dobro očuvane, kolonijalne upravne zgrade, mali pogoni za preradu vanile, vekovima stari drvoredi koji okružuju celu plantažu i neobične cvetne leje sa egzogtičnim cvetovima orhideja, ljiljana, plumerija, lijana, palmi i plamenog drveta - cvetnog kišobrana koji se nadvija nad staze (ovo drvo potiče sa Madagaskara). Na Mauricijusu ćete videti više od dvesta cvetnih vrsta kojih nema nigde na svetu. Takođe treba obići fabrike ruma, koji je ovde izuzetno kvalitetan, a tu su i fabrike pojedinih evropskih robnih brendova.
Nacionalna botanička bašta je jedno od mesta koje takođe morate posetiti. To je ogroman vrt čiji obilazak može da traje ceo dan. Ima preko 650 vrsta biljaka, od kojih su mnoge endemske. Tu je i preko 85 različitih vrsta palmi.

  

Ostrvska fauna nije ništa manje bogata od biljne raznovrsnosti. Obilazak parka krokodila i džinovskih kornjača u predivnoj dolini kišnih šuma predstavlja nezamenjivo iskustvo. Tu su hiljade nilskih krokodila, ogromne kornjače, a nikako ne treba propustiti ni retku zbirku leptira i drugih insekata (oko 23.000 vrsta), koji se takođe nalazi u parku. Ovo ostrvo je dom izumrle ptice Dodo, čiji skelet u prirodnoj veličini takođe možete videti u ovom prostoru. Inače ova ptica je simbol ostrva i raznovrsne figurice na ovu temu možete kupiti posvuda.
Kulturološki je veoma važno obići i glavni grad - Port Luis, na severozapadu ostrva. Ovde možete videti sve, od starog kolonijalnog dela i domaćih pijaca prepunih robe, do modernih gradskih četvrti i savremenih šoping centara.


I najzad plaže...

Plaže Mauricijusa su mnogobrojne, rajske i fascinantne. Od južne Bel Ombre do istočnih Bele Mare, Blue Bay i fascinantnih zapadnih Le Morne, Tamarin i nezaobilazne Flic en Flac, teško je odlučiti koja je lepša. Treba obići sve, kupati se gde srce poželi, utapajući pogled u tirkiznoj vodi i belom pesku. Izbor hotela je veliki i u svim delovima ostrva možete uživati u kategorijama do 6 zvezdica.

  


Kažu da je Bog pravio raj po uzoru na Mauricijus. 

Od ovog raja vas deli samo odluka da krenete i doživećete svet pun lepote i iznenađenja. KONTAKTIRAJTE NAS!
Za više informacija pošaljite e-mail na: info@travelnavigator.rs