Sicilija - Palermo

  


Sicilija - Ostrvo mirisnih pomorandži, mandarina, pravog limuna, ali i ostrvo badema, pistaća, lešnika. Ovde ćete probati i najbolja evropska vina iz različitih oblasti na ostrvu, bilo to Korvo, Marsala, Muskat, Malvazija ili neko drugo, osetićete pravu sinergiju sunca i tla sjedinjenu u posebnim sortama vinove loze. Obilje voća, povrća, ribe daje neodoljivo šarenilo pijacama, izlozima i restoranima na celoj Siciliji, kao i u glavnom gradu Palermu. 
A kad smo već dotakli mirisa i ukusa Sicilije, ne možemo da ne pomenemo i Sicilijansku kasatu, arancine, sfincione, pastu sa sardinama, razna jela od plavog patlidžana, koji se ovde vrlo često koristi u kuhinji, ali naravno i kanole kao simbol ovog ostrva, te različite kolače od badema, marcipana i pistaća kojega ovde ima u izobilju. 
Kažu da je gastronomska ponuda najbolji "začin" za sve ono što treba da vidiš na nekoj destinaciji. I u ovom slučaju to je prava istina, jer se ovde naprosto dopunjuju prizori, mirisi i okusi.   
Inače, stari grad u Palermu je najveće staro gradsko jezgro na celom Mediteranu. Ovo jezgro je izuzetno bogato spomenicima kulture iz različitih istorijskih epoha, pri čemu je zanimljiva stalna nadogradnja u različitim stilovima i materijalima, u zavisnosti od toga ko je bio graditelj i kakva je bila situacija na ovom, inače veoma turbuletnom istorijskom prostoru usred Mediterana. Tako se gotovo svuda prepliću normanski uticaji sa francuskim, austrijskim, pa i maorskim, a najvažnija arheološka nalazišta potiču još iz Antike.
Sicilija je u antičko vreme bila deo Grčke, a najimpresivniji ostaci iz tog vremena su na jugoistoku ostrva. Da biste obišli bogate ostatke stare Grčke potrebno je da provedete nekoliko dana baš u južnim i jugoistočnim delovima ostrva, pre svega u Agriđentu sa Dolinom hramova, uz posetu Pjaci Armerini, koji je imala procvat u rimsko doba. Oba lokaliteta su od 1997. g. pod zaštitom UNESCO-a.
Siciliju sa svom svojom burnom istorijom na jednom mestu ćete sigurno pronaći u Palermu. Svaka ulica i svaka zgrada ovde je vredna obilaska, mada treba još dosta vremena i novca da se sve restaurira ili barem malo osveži. Mnogo je značajnih građevina i Palermitanci moraju da prave listu prioriteta zbog nedostatka sredstava za obnovu. Stari grad je impozantan,orijentisan je ka velikoj luci, a dve centralne gradske ulice Vitorio Emanuele i Makeda, koje su povremeno pretvaraju u pešačke zone ukrštaju se na Trgu "Kvatro kanti", deleći grad na četiri gradske četvrti. Četiri palate na uglovima ovog baroknog trga su dobro očuvane sa  statuama na vrlo sličnim fasadama, koje predstavljaju svetice, zaštitnice grada Palerma, četiri godišnja doba, kao i statue španskih kraljeva koji su vladali Sicilijom.

  

U pešačkoj zoni ulice Makeda, na trgu Verdi,  nalazi se poznati teatar Masimo, široj publici poznat kao operska zgrada iz filma "Kum 3", na čijem stepeništu je snimljena scena pogibije kćerke Al Kaponea, posle operske predstave. Sam teatar je imao burnu istoriju, prateći sudbinu grada, pa je vremenom postao simbol borbe protiv mafije. Građen je u klasičnom italijanskom stilu sa elementima grčkih hramova i najveći je teatar, odnosno operska kuća u Italiji i treći po veličini u Evropi.
Drugi, ništa manje značajan teatar je Politeama, smešten na jednom od centralnih gradskih trgova "Ruđero Setimo", ujedno je i sedište sicilijanskog simfonijskog orkestra. Arhitektonski je ovo primer neoklasicizma u gradnji, sa velikom ulaznom kapijom i bronzanim konjanicima na njenom vrhu. Uokolo je zgrada ukrašena dorskim i jonskim stubovima, a centralni deo je natkriven velikom kupolom, kako bi se ovde mogle odžavati razne vrste predstava, uključujući i akrobatske tačke. 

  

Idući ulicom Vitorio Emanuele naići ćete na još jedan biser ovog grada, katedralu Duomo, veličanstvenu građevinu koja predstavlja sintezu nekoliko civilizacija i kultura, a potiče još iz 1185. godine. Građena je u mnogo faza, bukvalno dograđivana u različitim stilovima, od gotičko-katalonskog, do renesansnog i neoklasicističkog. Unutrašnjost crkve u obliku latinskog krsta podeljena je na tri broda. Tu su i kapele sa grobnicama kraljeva i careva još od rimskih vremena.
Ispred katedrale je veliki park kojim dominira spomenik zaštitinici grada Svetoj Rozaliji.Nastavak ulice vas vodi do nove kapije i palate Normana, u kojoj se danas nalazi regionalni parlament Sicilije. Ovde je bilo sedište kraljeva tokom normanske vladavine na Siciliji, ali i kasniji dom različitih vladara. Palata je na najvišoj tački starog centra grada, a nalazi se iznda prvih kartaginjanskih naselja čiji se ostaci mogu videti u podzemnim delovima palate. 

  

Ako sa trga Kvatro kanti krenemo smerom ulice Makeda, naići ćemo na Trg srama, izuzetan barokni trg sa fontanom i golim statuama oko nje (zbog čega su ga i nazvali trgom srama).
Okružen je palatom Pretorija (što je i zvanično ime trga), koja je sada gradska kuća, zatim crkvom Svete Katarine i palatama Bonokore i Bordonaro. Fascinantan je doživljaj ovoga trga i danju i pod noćnim osvetljenjem. 

  

Mnogo je toga što bi u ovom gradu trebalo obići. Uzivati u pogledu, mirisima, ukusima, ugođaju.
Svakako treba obići i Monreale, mesto iznad grada, odakle puca divan pogled na ceo Palermo. Ono što Monreale iznad svega može da ponudi je veličanstvena katedrala, sa pozlaćenim mozaicima koji pokrivaju više od 7000 kvadrata zidova i podova i najlepša je normanska bazilika na svetu. Svaki detalj u ovoj katedrali je fascinantan, u mozaicima su prikazane slike iz Starog i Novog zaveta, a lik Isusa u zlatnom mozaiku je dominantan u lađi iznad oltara. Teško da ćete igde na svetu videti ovakva remek dela u mozaiku, osetiti ovakvu sintezu vere i umetnosti. 
Monreale će vam pre odlaska ponuditi i mnoštvo lepih uličica sa suvenirima, restoranima i lokalnim proizvodima.


Nezaobilazne su naravno i priče o fenomenu mafije na Siciliji, a Palermo je grad gde su se odvijali mnogi njihovi ratovi. Tu su i veliki zatvori (na dva lokaliteta u gradu), od kojih je ovaj centralni gradski od strane bogatih osuđenika pretvoren, kako kažu lokalci, u hotel od pet zvezdica. Mnoge doživotne robije su izrečene vođama i članovima mafije, mnogo je žrtava među nedužnim stanovništvom, pa ćete već na aerodromu Falkone Borselino čuti da nosi imena sudije i tužioca koji su se "borili sa mafijom i u toj borbi poginuli". No o tom fenomenu, o mestu Korleone, o unutrašnjosti Sicilije i mnogo cemu što treba videti na ovom ostrvu, više u nastavku sicilijanske priče.

KONTAKTIRAJTE NAS!
Za više informacija pošaljite e-mail na: info@travelnavigator.rs