Zemlja dobre energije

  

Putovanje na Tajland postalo je dostupno svima. U jeftinijem ili skupljem aranžmanu moguće je organizovati nezaboravan boravak u ovom tropskom raju, bilo kad u toku godine. 
Postoje kišna i sušna sezona, ali je Tajlandska obala toliko velika i raznolika da se u svako doba godine može pronaci mesto sa ugodnom klimom. 
Uobičajene ture vode na ostrvo Puket, Ko Samui ili u Pataju i Bankok, ali se svake godine otkriva niz novih atraktivnih destinacija, kako na ostrvima, tako i na Tajlandskom kopnu. 

  

Jedna od takvih destinacija je nacionalni park Kao Lak u provinciji Pang Nga, na jugozapadnoj obali Tajlanda. Idealna je destinacija za opuštajuci odmor za parove i porodice kojima je prioritet prelepa i neogranicena priroda, mir i uživanje na dugim, predivnim plažama.
Ova oblast nije razvijena (ni privredno ni turistički) kao susedni Puket i Krabi, ali je baš zato pravi dragulj u zemlji prebogatoj prirodnim lepotama. 
Ovo područje je bilo gotovo potpuno uništeno u cunamiju 2004. godine. Tada je poginuo ili nestao veliki broj ljudi, sa lica zemlje su zbrisana cela naselja, a medu stradalima je bio i značajan broj stranih turista koji su se tu zatekli na odmoru. Na više prelepih plaža ove oblasti napravljeni su muzeji, spomen ploče i spomenik tragicno stradalima od cunamija. 
Obala Andamanskog mora koje zapljuskuje ovu regiju je nestvarno lepa. Peskovite nepregledne plaže, prašuma koja se ponegde spušta do samog mora i opuštena atmosfera bez gužvi čine ambijentalnu celinu za savršen odmor.

  

Za one željne avantura ova regija ima veoma zanimljive ture u prašumu, ka vodopadima, rezervatima za slonove ili tigrove,na koje možete krenuti peške, biciklom ili terenskim automobilima. Takode je zanimljiv izlet u obližnja sela, budističke hramove, plovidba brojnim rekama od kojih neke ulaze duboko u džunglu.
Plovidba čamcima (preporučeno sa vodicima) je prava avantura, ulazak u netaknutu prirodu slicnu Amazoniji, pa je jedna od najzanimljivijih tura Little Amazon Takua Pa, gde se kajakom ulazi u ekosistem mangrova i drveca banana i u pravi životinjski raj. Tu mogu da se vide brojne vrste zmija, od najvecih pitona do najotrovnijih vipera, mangrove zmije i druge, zatim razne vrste majmuna, ptica, guštera, riba, ukratko ovo je raj prave, netaknute divljine.
Zanimljiv je i obilazak dnevnih i noćnih marketa u mestima u unutrašnjosti Kao Laka, gde se mogu probati brojni tajlandski specijaliteti, razne vrste tropskog voća, sveže cedenih sokova, ali i obaviti zanimljiv šoping suvenira, domaće kozmetike i sličnih preparata, pa čak i garderobe, torbi, novčanika, raznih posuda i slično.

  

Što se tiče hrane, koja se može konzumirati u hotelima, restoranima, ali i na ulici, gde je jednako dobra i višestruko jeftinija, treba probati:   
Pad Thai - veoma cesto i poznato jelo iz tajlandske tradicije. Objedinjuje sve principe njihove kuhinje i može da se sprema na najrazlicitije nacine. Uglavnom je to kombinacija pirincanih nudli sa mesom ili plodovima mora i nekom vrstom povrca. U sve to se može dodati kikiriki, jaja, tofu, soja sos ili šta god volite.
Masaman kari - često se naziva kraljem svih karija i po mnogima spada u top 3 tajlandska jela. Obicno sadrži sledece sastojke: kokosovo mleko, prženi kikiriki ili indijski orah, krompir, lovorovo lišce, kardamon, cimet, palmin šecer, riblji sos i cili sos. 
Tom Yam - verovatno najpoznatija tajlandska supa, intenzivne kiselo ljute arome, karakteristicna po upotrebi svežih zacina (galangal, limunova trava), dok je varijanta Tom Yam Goong – ljuta verzija sa škampima.
Naravno tu su uvek i sveži plodovi mora, razne vrste riba i u svemu nezamenjivi pirinac kao osnovna namirnica. 
Od slatkih jela sigurno treba probati tapioka puding, sa kokosovim mlekom i pireom od breskve i manga, zatim lepljivi pirinac (sticky rice) sa mangom, ali i razne vrste tropskog voca tipicnog za ove krajeve (tajlandski ananas, banane, guava, džekfrut, longan, karambola, kokos, li?i, longkon, mangostin,  pitaja, papaja, zmijsko vo?e i mnogo drugog). 

  

Na Tajlandu ima za svakoga ponešto, ali da bi se upoznala ova zemlja potrebno je da izadete iz hotelskih kompleksa i da se zaputite duž pešcanih plaža, reka, nacionalnih parkova, pijaca i da se uvek iznova vracate.        
         KONTAKTIRAJTE NAS!
Za više informacija pošaljite e-mail na: info@travelnavigator.rs